vanliga Frågor och svar

Några frågor och svar på många av de frågor vi får.

Vi tillverkar våra doftljus av svenskt rapsvax som tillverkas av raps som växer runt omkring oss i Sverige. Det doftsätter vi med franska doftoljor eller rena eteriska oljor.

Vi gjuter våra stearinljus av olivstearin, det är ett stearin som är tillverkat av olivolja till skillnad från "vanligt" stearin som tillverkas av animaliskt fett och/eller palmolja.

De doftar ca 4-8 månader om de är doftsatta med doftolja, de eteriska doftar ca 2-4 mån då eterisk olja är flyktigare. Hur fort de går åt beror också till stor del på hur många pinnar man har i samt luftflöden.

Är man känslig för dofter bör man undvika all sorts doftsatta produkter, men om man ändå vill ha lite doft i sitt hem så brukar våra dofter fungera bra även för känsliga! Doftoljorna är av hög kvalitet och milda.

Doftoljor är syntetiska dofter som skapas i ett laboratorium, där kan man skapa dofter som inte går att få från naturen. Man kan även ta bort skadliga och allergiframkallande ämnen mycket lättare i doftoljor.
Eteriska dofter utvinns ur växter, tex deras bark, löv eller fruktskal och är därför mycket mer begränsat vilka dofter man kan få fram.

Vilket är bäst? Det är en smaksak, eteriska dofter är mer naturliga men doftoljor är mer säkra och framtagna för doftljus och doftpinnar.

Det beror på att vi följer alla lagar och regler inom EU. Doftljus räknas som en kemisk produkt och ska märkas på samma sätt som tex motorolja eller diskmedel.
Tex varningen med ett utropstecken betyder att innehållet kan ge en allergisk reaktion, men då krävs att man ahr ljusmassan på huden. 
Varningen med döda fiskr ser ju inte heller så rolig ut på en miljövänlig produkt, men den betyder att man inte ska ha produkten i vattendrag eller spola ut i avlopp, det är ju viktigt vid tex rengöringsmedel som man spolar ut men ljus används inte så heller.

Denna lag heter CLP (Classification, Labeling and Packaging) och den måste alla som tillverkar doftljus och doftpinnar följa, det spelar ingen roll om man använder eteriska dofter eller doftoljor.

Nej, det gör vi inte. Det finns två anlednignar till det, dels har vi inte tid till det då vi tillverkar alla ljus för hand och har fullt upp med vår egen tillverkning, det andra skälet är att vi inte vill konkurrera med oss själva, vi har skapat ett ljus vi är otroligt stolta över och vill gärna att våra ljus ska säljas under vårt eget varumärke. 

Tyvärr inte, fört och främst är ljustillverkning ett hantverk som tar tid att lära sig och man behöver testa  och åter testa för att få fram ett bra ljus. Vi har inte tid eller möjlighet att lära ut till andra eftersom vi är ett litet företag och tillverkar alla våra ljus för hand.