vanliga Frågor och svar

Några frågor och svar på många av de frågor vi får. Om ni har fler frågor går det bra att kontakta oss via vår "Kontakta oss" sida.

Vi tillverkar våra doftljus av svenskt rapsvax som tillverkas av raps som växer runt omkring oss i Sverige. Det doftsätter vi med franska doftoljor eller rena eteriska oljor.

Nej, det är de inte. Det är _otroligt_ ovanligt och jag känner inte till något ljus som är ekologiskt.

Alla ljus som tillverkas av soja-, raps, stearin och olika blandningar med kokos och olivvax är inte ekologiska. Processen att göra vax från en vegetabilisk olja går inte att få ekologisk.

En vanlig missuppfattning är att så länge det är ett vegetabiliskt vax är det ekologiskt? Det stämmer ju inte när det gäller andra vegetabiliska produkter och såklart inte heller ljus.

Olika sorters vegetabiliska ljusvax kan vara miljövänliga och bra val ändå.

Vi har ju valt svenskt rapsvax till våra doftljus, det är det bästa alternativet vi hittat, det skövlas inte för att odla raps, det är snabbväxade och används också till djurfoder. Det har också en mycket mindre klimatpåverkan då det tillverkas i Sverige och inte behöver fraktas långt.

Vi gjuter våra stearinljus av olivstearin, det är ett stearin som är tillverkat av olivolja till skillnad från "vanligt" stearin som tillverkas av animaliskt fett och/eller palmolja.

De doftar ca 4-8 månader om de är doftsatta med doftolja, de eteriska doftar ca 2-4 mån då eterisk olja är flyktigare. Hur fort de går åt beror också till stor del på hur många pinnar man har i samt luftflöden.

Är man känslig för dofter bör man undvika all sorts doftsatta produkter, men om man ändå vill ha lite doft i sitt hem så brukar våra dofter fungera bra även för känsliga! Doftoljorna är av hög kvalitet och milda.

Doftoljor är syntetiska dofter som skapas i ett laboratorium, där kan man skapa dofter som inte går att få från naturen. Man kan även ta bort skadliga och allergiframkallande ämnen mycket lättare i doftoljor.
Eteriska dofter utvinns ur växter, tex deras bark, löv eller fruktskal och är därför mycket mer begränsat vilka dofter man kan få fram.

Vilket är bäst? Det är en smaksak, eteriska dofter är mer naturliga men doftoljor är mer säkra och framtagna för doftljus och doftpinnar.

Det beror på att vi följer alla lagar och regler inom EU. Doftljus räknas som en kemisk produkt och ska märkas på samma sätt som tex motorolja eller diskmedel.
Tex varningen med ett utropstecken betyder att innehållet kan ge en allergisk reaktion, men då krävs att man har ljusmassan på huden. 
Varningen med döda fiskar ser ju inte heller så rolig ut på en miljövänlig produkt, men den betyder att man inte ska ha produkten i vattendrag eller spola ut i avlopp, det är ju viktigt vid tex rengöringsmedel som man spolar ut men ljus används inte så heller.

Denna lag heter CLP (Classification, Labeling and Packaging) och den måste alla som tillverkar doftljus och doftpinnar följa, det spelar ingen roll om man använder eteriska dofter eller doftoljor.

Nej, det gör vi inte. Det finns två anledningar till det, dels har vi inte tid till det då vi tillverkar alla ljus för hand och har fullt upp med vår egen tillverkning, det andra skälet är att vi inte vill konkurrera med oss själva, vi har skapat ett ljus vi är otroligt stolta över och vill gärna att våra ljus ska säljas under vårt eget varumärke. 

Tyvärr inte, först och främst är ljustillverkning ett hantverk som tar tid att lära sig och man behöver testa  och åter testa för att få fram ett bra ljus. Vi har inte tid eller möjlighet att lära ut till andra eftersom vi är ett litet företag och tillverkar alla våra ljus för hand.